“Fericit cel curat cu inima
ca acela Il va vedea pe Dumnezeu”

ISTORIC / HYSTORY

Suntem mandri sa anuntam ca website-ul nostru contine versiunea romana si versiunea engleza contopite. In viitorul apropiat speram sa adaugam versiunile in limbile greaca si rusa.

Romana:

Asezata la o distanta de 10 mile de orasul Middletown, pe teritoriul statului New York, Manastirea Sf.Dumitru apare ca o oaza de lumina duhovniceasca care cheama pe toti la rugaciune, comuniune si impartasire cu Dumnezeu.

Cu voia lui Dumnezeu,la sfarsitul veacului trecut a venit la New York un roman din Tulcea, pe nume Dumitru Minciu, care cu truda muncii sale agonisite, cumpara in Mount Hope 42 de acri de pamant, pe care isi zideste o casa in care isi duce viata in singuratate.

Nu dupa mult timp, Dumitru Minciu devine fiu duhovnicesc al marelui pastor de suflete – Pr.Arhim.mitr.Vasile Vasilache, paroh la biserica Sf.Nicolae din New York. Dumitru Minciu sprijina financiar si Parohia Sf Nicolae – NY, numarandu-se printre ctitorii acesteia.

In ultimii ani ai vietii sale, Dumitru Minciu ia hotararea de a lasa prin testament toata averea sa Parohiei Sf. Nicolae –NY, ca sa-I fie spre vesnica pomenire.Aceasta hotarare a lui Dumitru Minciu este incununata de binecuvantarea si dorinta parintelui sau duhovnic, Arhim.Vasile Vasilache, de a face pe proprietatea din Mount Hope o manastire romaneasca.

In anul 1991, in luna decembrie, Dumitru Minciu pleaca spre cele din ceruri in eternitate, dar executorii testamentari au amanat transferul averii timp de 10 ani. Abia in anul 2001, prin hotarare judecatoreasca, casa si pamantul, iar mai tarziu si suma de 20.000 $ revin Parohiei Sf.Nicolae – NY.

Imediat, Pr.Vasile Vasilache ajutat de multi dintre fii sai duhovnicesti, au dat o noua fata casei din Mount Hope.Cu cheltuielile generoase ale Parohiei Sf. Nicolae- NY si a altor donatori,se face o transformare radicala a casei. In ea se amenajeaza un paraclis cu hramul “ Sf.Dimitrie Basarabov”, o trapeza, o biblioteca si chilii pentru calugari. La sfarsitul acestor lucrari, pentru prima data, la 27 octombrie 2001 se face Aghiazma si Sf. Liturghie.

In anul 2003 trece in vesnicie Pr.Vasile Vasilache, lasand manastirii, prin testament, o mare parte din agoniseala sa de o viata, cu dorinta de a se construi biserica manastirii. Cu inalta binecuvantare a IPS Nicolae Condrea,noul paroh al bisericii Sf. Nicolae- NY,Pr.Ioan Casian Tunaru continua sa poarte de grija asezamantului Sf. Dimitrie Basarabov, conducand grupul de credinciosi care s-a ocupat de formalitatile necesare realizarii acestei biserici.

Incepand cu luna martie 2006, Manastirea Sf. Dumitru capata o noua organizare a vietii monahale. Astfel, prin eforturile IPS Arhiep. Nicolae Condrea, cu binecuvantarea IPS Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei, sosesc la Manastirea Sf. Dumitru din New York, doi calugari de la Manastirea Bistrita – Neamt, si anume: Pr Vincentiu Temirov si Pr. Corneliu Andrasco, fiind insotiti de P.Cuv.Pr. Exarh Clement Haralam, care va sta aici doar doua luni, conducand temporar manastirea si punand inceput unei vieti monastice aici pe meleagurile americane.

In luna aprilie 2007 se alatura comunitatii monahale de aici si Ierodiaconul Paisie Buhnila ,care este hirotonit preot pe 4 noiembrie 2007. Toata comunitatea romaneasca de aici s-a bucurat vazandu-si eforturile de cativa ani incununate. In incinta manastirii s-a amenajat si o camera memoriala a Pr.Arhim.mitr.dr.Vasile Vasilache.

La Manastirea Sf Dumitru se oficiaza zilnic slujbele dupa tipicul manastirilor cu traditie din Romania.

De pe data de 9 iulie 2006, Manastirea Sf. Dumitru devine si resedinta temporara a noului episcop- vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America si Canada - P.S. Ioan Cassian de Vicina.

English:

Coming soon.

Pr. Arh. Mitrofor Vasile Vasilachi

Afisat in 6 ianuarie, 2010
Categoria: Memorial

Memorialul Pr. Vasile Vasilache din 2009 de la Universitatea Columbia, New York City, U.S.A.:

Citeste mai mult

Construirea bisericii

Afisat de manastire in iulie 16, 2008
Categoria: Evenimente

Biserica Manastirii va avea doua hramuri, Inaltarea si Sf. Vasile. Manastirea va continua sa aiba hramul Sf Cuv. Dimitrie Basarabov […]

citeste mai mult / Read more

Despre colinde

Afisat de manastire in noiembrie 22, 2007
Categoria: Repere duhovnicesti

Colindele reprezinta legatura vie a credintei Bisericii si a iubirii ei fata de Hristos-Domnul, ca raspuns al oamenilor la iubirea lui Dumnezeu Cel vesnic Care S-a facut om. Colindele sunt ecoul […]

citeste mai mult / Read more

De ce sa ne spovedim?

Afisat de manastire in decembrie 22, 2007
Categoria: Repere duhovnicesti

Omul este prin fire o fiinta sociabila, deci nu poate trai singur. Tot asa de adevarat este faptul ca omul neputand trai singur, nu poate sa stea […]

Citeste mai mult / Read more